Koobface
0

Novi virus na Facebooku

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Facebooku se pojavio virus nazvan "Koobface" koji prijeti da putem razmjene poruka ugrozi kompjutere 120 miliona korisnika, javlja Reuters.

Osnovni cilj virusa koji je zahvatio popularnu web stranicu za društveno umrežavanje je prikupljanje informacija kao što su brojevi kreditnih kartica korisnika.

"Nekoliko virusa pokušalo je iskoristiti Facebook na sličan način kako bi se propagirali", izjavio je glasnogovornik Barry Schnitt, ali, kako je istakao, veoma mali procenat korisnika pritom je bivao "zaražen".

Koobface se širi slanjem poruka prijateljima sa PC-a koji je već zahvaćen virusom. Takve poruke obično u naslovu imaju "Izgledaš odlično u ovom novom filmu" i slično, te se zatim od primaoca poruke zahtijeva da skinu navodni update Adobe Systems Inc Flash playera.

Ako to učine, dowloadovani virus ih vodi na zaražene stranice kad pokušavaju pristupiti Googleu, Yahoou, MSN-u i Live.com-u, obavještavaju istraživači antivirusnog programa McAfee. Oni su još u srijedu upozorili korisnike da Koobface kruži Facebookom, te da paze šta snimaju na svoj kompjuter.

Iz Facebooka preporučuju skrivanje ličnih podataka od korisnika koji nemaju otvoren account na ovoj stranici. Također, savjetuje se brisanje e-mailova koji su zaraženi, a postavljeno je i uputstvo kako očistiti zaražene kompjutere.

Kreatori virusa još uvijek nisu otkriveni.