Mobitele ćemo puniti zrakom?
0

Novi uređaj može stvarati energiju iz atmosfere

Sarajevo-x.com
Naučnici vjeruju da su izumili uređaj koji bi mogao puniti vaš mobitel i druge elektronske uređaje energijom iz zraka.
Naučnici su otkrili da bi se prikupljanjem energije iz zraka mogli napajati bežični senzori, mikroprocesori i komunikacijski čipovi. Ovakvi uređaji bi se mogli smjestiti u naše cipele, mogli bi se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim tehnologijama.

"Oko nas se nalazi velika količina elektromagnetne energije, ali niko do sada nije mogao da je iskoristi", rekao je profesor Manos Tentzeris.

Ukoliko baterija ili solarni kolektor potpuno otkažu, prikupljena energija bi mogla omogućiti sistemu transmitovanje bežičnog signala upozorenja, dok bi se također održale i osnovne funckije. Profesor Tentzeris i njegov tim su koristili inkjet printere kako bi na papiru kombinovali senzore, antene i mogućnosti skupljanja energije.

Do sada su naučnici uspjeli skupiti dovoljno energije da napajaju male senzore. Prošle sedmice u uspjeli skupiti dovoljno energije od TV stanice udaljene pola kilometra, koja je dovoljna za napajanje malog senzora za temperaturu.

Naučnici vjeruju da će bežični senzori bazirani na papiru uskoro biti dostupni po veoma niskoj cijeni. Nadaju se da će uređaj u kombinaciji sa tehnologijom kondezatora moći osigurati 50 milivata struje. Ovi faktori otvaraju mogućnosti za veliki broj bežičnih senzora koji mogu otkriti potencijalne prijetnje poput eksploziva i prokrijumčarenog nuklearnog materijala. Senzori za hranu bi mogli otkrivati hemikalije koje pokazuju da je hrana pokvarena, te poslati upozorenje, što bi dovelo do veće sigurnosti hrane.

Ovo otkriće nije ostvarenje sna Nikole tesle o bežičnom prenosu struje, nego je više jedan vid "krađe" energije od neke druge baterije. Kada antena primi signal, elektromagnetna energija se pretvara iz izmjenične u istosmjernu struju, objavio je Daily Mail.