Projekat vrijedan 11 miliona dolara
2

Novi teleskop kreira 3D mapu svemira

Klix.ba
Teleskop koji se trenutno gradi u Kanadi će pomoći naučnicima da shvate širenje svemira i ulogu misteriozne tamne energije.

Ovaj teleskop, vrijedan 11 miliona dolara, se gradi u astrofizičkoj laboratoriji jugozapadno od Pentictona. Radio teleskop će koristiti određene komponentne iz industrije mobilnih telefona za registrovanje radio talasa emitovanih prije šesto do 11 milijardi godina i njihovo sklapanje u ogromnu trodimenzionalnu mapu. Mapa će biti najveća do sada i pokrivat će jednu četvrtinu poznatog svemira.

Ovo je prvi istraživački teleskop koji će biti izgrađen u Kanadi u posljednjih 30 godina. na njemu će raditi naučnici iz pomenutog opservatorija, Univerziteta Britanske Kolumbije, Univerziteta McGill i Univerziteta u Torontu.

"Ovo izgleda kao putovanje kroz vrijeme. Mi na ovaj način posmatramo prošlost i vidimo kakav je univerzum bio u to vrijeme. Zaista je nevjerovatno", kazao je Kris Sigurdson, astrofizičar i jedan od istraživača uključenih u projekat.

Sigurdson je dodao i to da naučnici znaju da se univerzum širi, ali ne i zašto. Naučnici će uz pomoć ovog teleskopa pokušati i naučiti nešto više o sastavu tamne energije, koja čini oko 70 posto univerzuma, prenosi CBC.

Teleskop će prikupljati informacije na sjevernoj hemisferi.

"Ljudi su se uvijek pitali kako je nastao svemir. Zašto je toliki? Zašto ima takav oblik? Kako je dostigao ovu starost? Ne kažem da ćemo mi dati odgovore na ova pitanja, ali sigurno idemo u tom smijeru", kazao je Mark Halpern, jedan od naučnika. Radovi na teleskopu bi trebali biti završeni naredne godine.