Sakriva intimne dijelove tijela
0

VIDEO / Novi softver na aerodromima će zaštiti privatnost putnika

Sarajevo-x.com
Američka Administracija za sigurnost transporta (TSA) želi ukloniti stvarnu sliku ljudi koji se skeniraju na aerodromima i zamijeniti je nacrtom osobe. Novi softver je dizajniran da zaštiti privatnost putnika, ali da ispoštuje sigurnosne standarde, javlja CNN.

Sistem će automatski detektovati predmete koji bi mogli predstavljati opasnost i potencijalnu prijetnju, a pri tome će se koristiti nacrt osobe za sve putnike. Ukoliko ne postoji potencijalna prijetnja, na ekranu se pojavi poruka "OK", što znači da putnik može nastaviti dalje.

Rukovodilac TSA, John Pistole, rekao je da se na novom softveru radilo već duže vrijeme, te da se tehnologija nakon testova može početi primjenjivati.

Softver je sličan svom prethodniku kada govorimo o mogućnostima otkrivanja opasnosti, no, njegova je prednost što štiti privatnost putnika, odnosno, sakriva intimne dijelove njihovog tijela.

Pistole tvrdi da kombinacija tehnologije skeniranja i novog softvera donosi sigurnost i privatnost. Putnici će moći vidjeti istu sliku kao i osoblje aerodroma. U SAD-u na 78 aerodroma postoji oko 500 uređaja za skeniranje, a još će ih biti dostavljeno ove godine. Neki od njih koriste tehnologiju milimetarskih talasa, dok drugi koriste tehnologiju "povratnih signala".