Veliki rizik
0

Novi servis automatski šalje fotografije sa telefona na FB

Klix.ba
Facebook je došao na udar kritika nakon što je počeo ohrabrivati svoje korisnike da im dozvole automatsko objavljivanje fotografija sa sinhronizovanih mobilnih uređaja na ovu društvenu mrežu.

Facebook je od petka počeo pitati korisnike svoje aplikacije za mobilne uređaje da li žele aktivirati Photo Sync, servis koji automatski šalje svaku fotografiju u privatni album. Bez obzira na to da li korisnik kasnije objavi te fotografije ili ne, Facebook će im imati pristup.

To znači da će Facebook sa tih fotografija moći izvlačiti informacije kao što je lokacija na kojoj je fotografija napravljena, a moći će koristiti i softver za prepoznavanje lica, kako bi utvrdili kako su korisnici povezani. Kao rezultat toga, Facebook će vremenom moći napraviti ogromnu bazu podataka o tome kuda se kreću korisnici i sa kim.

Servis Photo Sync je lansiran u petak bez prethodne najave Facebooka. Kada se aktivira, dozvoljava automatsko prebacivanje fotografija sa pametnih telefona u privatni album na serverima Facebooka, gdje čekaju odobrenje korisnika za objavljivanje.

Iako sa Facebooka kažu da će sve fotografije ostati privatne, eksperti upozoravaju da će kompanija imati ogroman pristup privatnim detaljima života svakog korisnika.

Facebook trenutno dozvoljava pohranjivanje oko 2 GB prostora za svakog korisnika. Ukoliko žele pohranjivati nove fotografije, korisnici će morati stare obrisati manuelno.

Eksperti tvrde da postoji veliki rizik da će mnogi korisnici greškom aktivirati ovaj servis i tako Facebooku dati pristup mnogim fotografijama koje su bile namijenjene samo za njih.