Call of Duty: Modern Warfare 3
0

Novi nastavak "Savremenih ratova" obara rekorde prodaje

SRNA
Video igra "Dužnost zove: Savremeni ratovi 3" (Call of Duty: Modern Warfare 3) prodata je u 6,5 miliona kopija u prva tri dana od predstavljanja na tržištu, što predstavlja novi industrijski rekord.

Tvorac igre, kompanije "Activision", saopštila je da je samo u Velikoj Britaniji i SAD u prvih 24 sata prodaje ovog naslova zaradila više od 400 miliona dolara.

"Vjerujemo da je ovo najveća premijera jedne video igre u svijetu zabave svih vremena, a rekord smo postigli prodajom u samo dvije zemlje", izjavio je Bobby Kotick, direktor "Activision".

On je izrazio očekivanje da će ukupna prodaja novog nastavka iz serijala "Dužnost zove" premašiti zaradu filmskih hitova "Zvjezdani ratovi" i "Gospodar prstenova". Prodaja "Savremenih ratova 3" počela je istovremeno u 13 000 radnji širom svijeta. 

Igra se pričom nastavlja na prethodni dio istog serijala. Pripadnici specijalih snaga progone ruskog teroristu Vladimira Makarova u Londonu, Parizu i New Yorku.

Igra se zbog eksplicitnog prikazivanja nasilja ne preporučuje osobam mlađim od 18 godina. U Britaniji su se pojavili pozivi za uklanjanje scene eksplozije u vozu podzemne željeznice, jer suviše podsjeća na stvarni terorstički napad izvršen u julu 2005. godine.

Prethodni rekord prodaje u svijetu video igara držao je drugi nastavak ovo serijala, pod nazivom "Dužnost zove: Tajne operacije" iz 2010. godine.
Serijal je pokrenut 2003. godine, a do danas je širom svijeta prodato preko 100 miliona kopija ove video igre.