Tehnologija
0

Novi monitori će obavještavati šefove zabušavate li na poslu

Klix.ba
U skorijoj budućnosti bit će proizvedeni monitori za računar koji će, između ostalog, šefovima slati informacije o tome posvećuju li radnici dovoljno pažnje poslu.

Istraživači sa Univerziteta St. Andrews kažu da će njihov izum umanjiti stres na radnom mjestu te povećati produktivnost. Sistem djeluje tako da je kamera montirana iznad ekrana te ona može pratiti da li je pažnja korisnika usmjerena na računar ili ne, a onda prosljeđuje informacije o tome.

Stručnjaci ističu da im nije cilj nadzor nad radnicima, već da oni ne propuste važne stvari na svojim ekranima. Sistem također registruje kada korisnik ne gleda u ekran i automatski mijenja sliku na ekranu. Čim korisnik pogleda u ekran, vraća se stvarni sadržaj koji je do tada bio otvoren.

Istraživači vjeruju da će sistem biti koristan u svakodnevnim radnim situacijama i pomoći uredskim radnicima. Navode i da može biti vrlo koristan ljidima koji na poslu prate više ekrana poput kontrolora leta, radnika u nuklearnim elektranama i slično, prenosi Daily Mail.