Japan
0

Novi mobitel će otključavati vrata automobila

Sarajevo-x.com
Novi japanski mobilni telefon automatski će otključavati vrata automobila svojih vlasnika i vozači će moći pokrenuti motor bez upotrebe ključa.

Telefon je djelo Sharp Corp. a prilikom izrade korištena je tehnologija koju je ranije razvila kompanija Nissan Motor. Ova tehnologija koja je nazvana "Inteligentni ključ" omogućava vozaču da uđe u automobil i pokrene motor bez upotrebe ključa.

Tzv. sistem osjetljivosti, kojim je, kako poručuju iz Nissana, opremljeno više od milion automobila u Japanu, omogućava ove 'abrakadabra' poteze. Naime, kada je odgovarajući ključ u blizini, sistem njegovu prisutnost 'osjeti' i automatski otvara vrata, da bi nakon što se ključ unese u automobil i pokrenuo motor.

Japanski telefon je baziran baš na spomenutoj inovativnoj tehnologiji, te će sistem moći raditi na mreži najvećeg operatera mobilne telefonije u Japanu NTT DoCoMo Inc, javlja AP.

Iz kompanije Sharp poručuju da će telefon i tehnologiju predstaviti na velikoj konferenciji za tehnologije CEATEC, čije održavanje je najavljeno za sljedeću sedmicu u Japanu.

Pojavljivanje 'telefona čarobnjaka' na tržištu očekuje se u proljeće 2009. godine.