Tehnologija
0

Novi jednostavniji sistem identifikacije

Sarajevo-x.com
Mučno pamćenje osobnih identifikacijskih brojeva kao što su PIN-ovi, brojevi kreditnih kartica i ostali passwordi možda u skoroj budućnosti više neće biti potrebni. Novi pristupi identifikacijskoj tehnologiji prevazići će otiske prstiju i skeniranje očiju. Riječ je o biometrijskoj tehnologiji.

Bez obzira koliko vas memorija služila, zaista nije jednostavno pamtiti nekoliko desetina brojeva koji služe kao sigurnosni i identifikacijski sistem kreditnih kartica, telefona i mnogih drugih uređaja. Ako ste tajni agent i šifre su vam sve u životu, situacija može biti još komplikovanija.

Neko se ipak dosjetio u identifikacijske mehanizme uvesti i biometrijsko mjerenje koje je mnogo sigurnije i manje komplikovano od otiska prsta ili pamćenja brojeva.

Profesor Ioannis Kakadiaris sa univerziteta u Hustonu uspio je napraviti software koji će prepoznavati lica pomoću biometrijske medicinske tehnologije. Naime uređaji koji će biti prilagođeni za identifikaciju će prepoznavati osobu bez mogućnosti za pogrešku, prenosi Physorg.com.

Pomoću trodimenzionalne slike, uređaj će prepoznavati osobu i odobravati joj ulaz u baze podataka ili prostorije, a sam proces identifikacije bit će jednostavan koliko i slikanje fotoaparatom.

Zbog nebrojeno mnogo varijabli koje software uzima u obzir prilikom identifikacije, smatra se da je skoro nemoguće prevariti ga. Za sada je to posljednji i najbolji način identifikacije koji postoji.

Američka vlada je toliko zadovoljna rezultatima koju biometrijska tehnologija nudi da razmatra mogućnosti uvođenja te tehnologije i u nacionalne, visoko zaštićene ustanove i organizacije. Mnogi razmatraju i o tome da se uradi prototip mašine koja bi se ubrzo našla na tržištu.

"Ova tehnologija će imati pozitivan utjecaj na svakodnevni život. Zamislite da ujutro dođete na posao, jednostavno sjednete pred kompjuter i on vas prepozna. Ili odete do bankomata i samo stanete pred njega, a on zna ko ste. Još važnije, u svakodnevnom životu, roditelji će moći ograničiti svojoj djeci pristup kompjuteru i Internetu“, rekao je profesor Kakadiaris.