Tehnologija
19

Novi iPhone će imati OLED ekran

Klix.ba
Do dolaska novog iPhonea ima još gotovo godinu dana, a već se pojavila jedna od najvećih glasina o nadolazećem smartphoneu.

Zvaničnik japanske kompanije Sharp, koja je jedan od Appleovih dobavljača, potvrdio je da će sljedeći iPhone imati OLED ekran.

Radi se o predsjedniku Sharpa Taiju Jeng-wuu, koji je i direktor kompanije Foxconn u čijem je Sharp vlasništvu.

"Appleov iPhone napreduje te sada LTPS ekran mijenja OLED panelima. Ne znamo da li će iPhonei s OLED ekranima biti hit, no, ako Apple ne krene ovim putem i ne transformiše se, onda neće biti ni inovacija", izjavio je Jeng-wu.

Njegovi komentari potvrđuju ranije spekulacije o novom iPhoneu, koje su govorile da će Apple na tržište plasirati potpuno stakleni iPhone sas zakrivljenim OLED ekranom. Za razliku od aktuelnih LCD ekrana koje kompanija koristi, OLED ekrani omogućavaju više fleksibilnosti, jasnije boje i manju potrošnju baterije.

Kako će se novi model iPhonea zvati, zasad nije poznato. Neki govore da će to biti iPhone 7S, dok drugi vjeruju da će se kompanija iz Cupertina odlučiti za neko drugo ime.

Apple tempira velike promjene za 10. godišnjicu smartphonea, a dio toga bi mogla biti i promjena imena.

U drugim izvještajima se navodi da će Apple 2017. godine predstaviti tri nova modela iPhonea, tako da neki očekuju iPhone 7S, 7S Plus i treći "anniversary" model.