Dobavljači dijelova tvrde
0

Novi iPad sa dvije kamere na tržištu 2011. godine

Sarajevo-x.com
Kompanija "Apple" priprema nekoliko novih modela iPada, uključujući modele koji su dvostruko manji od aktuelnog tablet računara i koji će biti opremljeni kamerama na prednjoj i stražnjoj strani. Ovu informaciju je za Reuters otkrilo nekoliko različitih dobavljača dijelova za kompaniju "Apple".

Dobavljači dijelova za američku kompaniju "Apple" se pripremaju za početak proizvodnje početkom godine, potvrdili su pouzdani izvori u petak. Manji iPad bi značio promjenu planova jer je u oktorbu direktor kompanije Steve Jobs odbacio ideju o proizvodnji sličnog uređaja.

Aktuelni "Appleov" iPad je osvježio ponudu na tržištu tablet kompjutera kada je predstavljen u januaru ove godine. Prodano je oko trinaest miliona ovih uređaja. Ovaj broj bi se mogao utrostručiti sljedeće godine, što će biti veliko poboljšanje za globalni tehnološki sektor.

Proizvođači touchscreen čipova, kompanija "Wintek", proizvođač baterija "Simplo Technology" i privatna kompanija "AVY Precision" koja proizvodi kućišta elektronskih uređaja, samo su neki od dobavljača dijelova koji će učestvovati u proizvodnji novog iPada.

Dva izvora su rekla da se dobavljači pripremaju za proizvodnju u prvih nekoliko mjeseci 2011. godine, a među njima su i oni koji su obezbijedili dijelove za aktuelni iPad.

Jedan od izvora je rekao da će novi iPad imati kameru na prednjoj i stražnjoj strani, što će omogućiti "Appleovu" uslugu Facetime video conferencing. Drugi izvor je potvrdio da će novi uređaj biti i znatno tanji i lakši, te da će njegova rezolucija biti bolja u odnosu na prvi iPad. Zasebni dobavljač je također otkrio da će iPad biti skoro upola manji od svog prethodinka koji ima 9,7-inčni ekran.

U oktobru je Jobs odbacio mogućnost proizvodnje iPada sa ekranom od sedam inči "jer bi ekran bio isuviše mali za ekspersiju softvera".

Očekuje se da će "Apple" pokriti oko 70% od 60 miliona tablet kompjutera koji će biti prodani u 2011. godini, piše "Fox News".