PlayStation mreža ponovo meta
0

Novi hakerski napad na Sony, ukradeni podaci 93.000 korisnika

Sarajevo-x.com
Zvaničnici kompanije Sony će definitivno željeti što prije zaboraviti ovu godinu. Sigurnost njihove kompanije je ugrožena u nekoliko navrata ove godine, a nema naznaka da će biti bolje. Ovog puta su u novom hakerskom napadu ukradeni podaci 93.000 korisnika PlayStation mreže.

Sigurnost kompanije Sony je ugrožena nekoliko puta ove godine. Rezultat toga je velika mogućnost krađe privatnih informacija od preko 100.000 korisnika. Te informacije uključuju i podatke o kreditnim karticama.

Problemima za Sony izgleda nema kraja. Ove sedmice je objavljeno da će uslijediti povlačenje 1,6 miliona Bravia televizora, a sada je već treći put hakovana PlayStation mreža.

Sony je najavio da je otkrio mnogo neautorizovanih pokušaja logiranja na PlayStation mrežu (PSN), Sony Entertainment mrežu (SEN), te Soni Online Entertainment (SOE), pri čemu je ugroženo oko 93.000 korisničkih računa.

U saopćenju stoji da ovaj broj predstavlja manje od deset posto PSN, SEN i SOE korisničke baze.

Sony je doživio dva velika hakerska napada u aprilu i maju, prilikom kojih su ukradeni podaci korisnika PlayStation mreže.

Nakon drugog hakerskog napada čak 24,6 miliona korisnika je smatralo da su ukradene njihove privatne informacije.

Hakerska grupa Lulz Security je preuzela odgovornost za napade.

"Svaki podatak koji smo uzeli nije bio šifrovan. Sony je čuvao 1.000.000 korisničkih šifri koje su bile nezaštićene. Vrlo lako ih je uzeti. Šta su tražili, to su i dobili", navedeno je u saopštenju nakon drugog napada.

Kompanija Sony je nakon toga saopćila da su ukradeni podaci 37.500 korisnika. Policija je obavila brojne racije u Velikoj Britaniji, Holandiji i Americi kako bi se razotkrili krivci za napade, objavio je Daily Mail.