Tehnologija
87

Novi Apple Watch šalje poruke, prima pozive, plaća račune i brine o vašem zdravlju

Piše: M. N.
Izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio je danas dugoočekivani Apple Watch kazavši da je to najpersonalniji uređaj koji je Apple ikada napravio.

Uz standardne opcije kalendara, štoperice i datuma, ovaj Appleov sat može primati pozive jer mu je ugrađen mikrofon i zvučnik. Tu je i opcija podsjetnika na vaše obaveze.

Ono što će korisnike posebno oduševiti jeste opcija Digital Touch - sve što nacrtate na satu možete poslati vašim prijateljima koji će to gledati kao animaciju.

"Ovo je potpuno novi način komunikacije", rekao je Cook.

Sve moguće obavijesti koje primate na iPhonu stizat će i na novi sat.

I ne samo to. Novi Apple Watch pazit će na vaše zdravlje i upozoravati vas kada naprimjer predugo sjedite. Također, na kraju svake sedmice slat će vam izvještaj o vašem zdravstvenom stanju.

Tu je i Wechat aplikacija za razgovor s prijateljima kojima možete poslati različite stikere, ali i glasovne poruke. Novim satom možete plaćati račune, dovoljno je samo da izvadite kreditnu karticu i prislonite je na skener, tj. sat. Također, tu je i Instagram.

Ukoliko trebate doći do određene lokacije, a ne znate put, tu je i navigacija koja će vam dati upute.

Novim Appleovim satom možete otključavati hotelske sobe, što znači da bi ključevi mogli postati prošlost. Sat će zamijeniti i vaš alarm, te uređaj kojim ćete otvarati i zatvarati garažu. Ukratko, sve što možete s iPhoneom to možete i sa Apple Watchom.

Napravljen je od nehrđajućeg čelika sa operativnim sistemom iOS 8.2.

Baterija mu traje 18 sati, a napravljen je u tri dizajna: Apple Watch Sport, Apple Watch i Apple Edition.

Dizajn Sport od 38 milimetara košta 349 dolara, dok od 42 milimetra košta 399 dolara.

Cijena modela Watch kretat će se od 549 do 1.049 dolara za sat od 38 milimetara i od 599 do 1.099 dolara za sat od 42 milimetra.

Broj Apple Watch Editiona će biti limitiran i njegova cijena iznosit će 10.000 dolara. Ovaj dizajnirani uređaj koji na sebi 18-karatno zlato bit će dostupan do 24. aprila.