Tri puta veći kapacitet
6

Nove litij-jonske baterije pune se za deset minuta

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije su kreirali litij-jonske baterije koje imaju tri puta veći kapacitet od sadašnjih i koje se pune za samo deset minuta. Kako kažu, zahvaljujući ovim baterijama razni uređaji će uskoro moći raditi i po nekoliko dana prije nego se budu morali puniti.

Konvencionalne litij-jonske baterije, koje se nalaze u svim mobilnim uređajima, stvaraju električnu energiju kada pozitivni joni litija prolaze kroz mikroskopski tanke ploče grafita koje se nalaze na elektrodama. Međutim, kako te ploče stare, njihov kapacitet i performanse se smanjuju. Ovo je posebno izraženo kod nove generacije litij-silicijskih ćelija, gdje se na anodi silicijem zamjenjuje toksični kobalt. Zbog mehaničkog stresa ploče silicija vremenom pucaju, prenosi Gizmodo.

Zbog toga su naučnici predvođeni profesorom Chongwuom Zhouom potpuno odstranili ploče silicija. Za prenos elektrona koristili su polja poroznih nano cijevi, što znači da trošenja materijala skoro nema i da nema gubitka kapaciteta.

Kako kažu naučnici, njihova baterija bi se na tržištu mogla pojaviti za dvije ili tri godine.