Tehnologija
4

Nove baterije bi telefone mogle napuniti za nekoliko sekundi

Klix.ba
Materijal koji je Univerzitet Surrey razvio u saradnji sa Univerzitetom Bristol mogao bi u potpunosti zamijeniti način na koji punite telefon, jer omogućava punjenje baterije za samo nekoliko sekundi.

Istraživači su razvili materijal koji se može iskoristiti za pravljenje baterija koje su od 1.000 do 10.000 puta jače od današnjih. Baterije će također biti sigurnije i punit će se brže.

Materijal je posebna vrsta polimera koji se koristi za stvaranje superkondenzatora koji sprema veliku količinu energije i vrlo brzo puni bateriju. Dok baterije zadržavaju veliku količinu energije, zbog čega punjenje traje satima, superkondenzator zadržava manje energije i puni ih u nekoliko sekundi.

"Radimo na potrazi za novom tehnologijom kada je riječ o pohrani energije, a ovaj novi superkondenzator ima potencijal da otvori vrata nečeg sasvim novog. Univerzitet Surrey traži partnere koji će pomoći u stvaranju uređaja za pohranu i nadamo se da ćemo imati prototip do proljeća iduće godine", kazao je Brendan Howlin.

Elon Musk je ranije spominjao superkondenzatore koji bi bili od velike koristi za električne automobile, tako što bi ih punili za samo nekoliko minuta ili čak sekundi. Jedini problem je što za razliku od standardnih baterija, ove imaju kraći vijek trajanja. Superkondenzatori se već koriste za autobuse u Kini, ali punjenje je neophodno na svakom drugom ili trećem zaustavljanju.