"Dali nerazumljivo objašnjenje"
0

Nova pravila Googlea o privatnosti krše propise EU

SRNA
Francuska uprava za zaštitu podataka saopštila je juče da nova politika Googlea o privatnosti na internetu krši propise Evropske unije o zaštiti podataka.

Google je prošlog mjeseca sa velikom pompom objavio svoja nova pravila o privatnosti koja regulišu kako taj najveći svjetski internet pretraživač može da koristi ogromne količine ličnih podataka koje prikuplja posredstvom svog servisa za pretragu, e-maial i drugih servisa.

Uprave članica Evropske unije za zaštitu podataka su zabrinute što će ta politika Googlea narušavati propise o zaštiti privatnosti i zatražile su od francuskog regulatora za zaštitu podataka da ispita ova Google pravila, prenijela je agencija AP.

Francuska uprava za zaštitu podataka je ukazala da "njegova preliminarna analiza pokazuje da nova politika Googlea ne zadovoljava zahtjeve Evropske direktive o zaštiti podataka".

Ta francuska uprava za zaštitu podataka je na svom web-siteu također ukazala da je objašnjenje Googlea o tome kako će da koristi podatke previše maglovito i teško za razumijevanje "čak i za obučene profesionalce za pitanja privatnosti".

Google je pokrenuo ogromnu javnu kampanju kojom svoje korisnike širom svijeta obavještava o uvođenju nove politike, čije je stupanje na snagu zakazano za 1. mart.