Tehnologija
0

Nova kamera otkriva šta je ispod odjeće

Sarajevo-x.com
Jedna britanska kompanija je kreirala kameru koja može detektovati oružje, droge ili eksplozive skrivene ispod odjeće, i to s udaljenosti od 25 metara, objavio je Reuters.

T5000 kamera, kreirana od strane proizvođača pod imenom ThruVision, koristi tzv. “pasivnu tehnologiju fotografisanja” da bi identifikovala predmete zahvaljujući njihovom emitovanju elektromagnetnim zrakama, poznatijim pod imenom Terahertz ili samo T-zrake.

Ova sprava može detektovati predmete s udaljenosti od 25 metara i efikasna je u slučajevima kretanja ljudi, a ne otkriva detalje tijela i samo snimanje nije štetno po zdravlje ljudi.

Tehnologija, koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe, može se koristiti na aerodromima, u tržnim centrima ili na sportskim događajima, a prvi put će biti predstavljena na izložbi naučnog razvoja, pod sponzorstvom British`s Home Officea od 12. do 13. marta.

Izvršni direktor ThruVisionsa, Clive Beattie je objasnio da su terorističke akcije uzdrmale svijet zadnjih godina te da su mjere opreza povezale svijet u borbi protiv terorizma.

Model T5000 radi na principu saznanja da ljudi i predmeti emituju niske nivoe emisije elektromagnetnih talasa. Terahertz zrake leže negdje između infracrvenih i mikrotalasa na elektromagnetnom spektru, a prolaze kroz oblake i zidove. Zavisno od materijala, oznake talasa se razlikuju, tako da se i eksplozivi razlikuju međusobno.