Tehnologija
18

Nova generacija USB-a imat će dva "lica"

Klix.ba
Nova generacija USB kablova imat će reverzibilne konektore. To znači da korisnici više neće morati brinuti kako će okrenuti konektor pri spajanju sa nekim uređajem.

Specifikacije novih kablova bit će gotove do sredine naredne godine, a na tržištu će se pojaviti do 2016.

Prvi USB kabl pojavio se sredinom ’90-ih godina, a do sada se mogao uključiti u neki uređaj samo s jedne određene strane. O novom standardu odlučuje grupa koju čine kompanije Intel, HP, Microsoft, Renesas Electronics, ST-Ericsson i Texas Instruments.

"Korisnici sada traže tanji i elegantniji dizajn USB-a 3.0, a mi smo prepoznali njihove potrebe", izjavio je Jeff Ravencraft, predsjednik grupe, i dodao kako razvoj novog USB-a nema veze sa Appleovim sličnim sistemom.

USB 3.0 će, u odnosu na trenutnu verziju, biti manjih dimenzija, više nalik mikro USB-u koji koriste smartphonei i tableti, imat će različitu snagu punjenja i brzinu protoka podataka do 10 gbps, a grupa je obećala još čitav niz nadogradnji.

"Ovo će omogućiti poboljšanje perfomansi i još jednostavnije korištenje na različitim uređajima", izjavio je Roland Sperlich iz Texas Instrumentsa.

USB