Tehnologija
19

Nova aplikacija za iPhone pretvara vjetrobran u navigacijski ekran

Klix.ba
Nova besplatna aplikacija za iPhone, Hudway, olakšava korištenje navigacijskih uređaja tako što projicira podatke na vjetrobransko staklo te vozači ne moraju skretati pogled sa ceste.

Navigacijski uređaji su odličan način za snalaženje u nepoznatim sredinama, ali vozačima je često teško koncentrisati se na cestu dok istovremeno prate uputstva sa uređaja.

Problem je riješila nova aplikacija za iPhone tako što projicira podatke i uputstva na vjetrobransko staklo te vozači više ne moraju skretati pažnju sa ceste.

Aplikacija Hudway je potpuno besplatna i nisu joj potrebni nikakvi posebni dodaci. Potrebno je samo staviti mobitel ispod vjetrobranskog stakla i fokusirati ga na neki način. Aplikacija će zatim projicirati sliku ceste, zajedno sa potrebnim podacima.

Ruska kompanija, koja je proizvela aplikaciju, navodi kako za njen rad nije potrebna konekcija na internet, budući da korisnici mogu učitati mape sa Googlea prije nego krenu na putovanje.

Aplikacija omogućava korisnicima da snime svoje rute te da ih podijele sa prijateljima. Verzija za Android očekuje se u februaru.