Tehnologija
63

Nošen sunčevim zrakama: Solar Impulse konačno obišao planetu, najduži let trajao 23 dana

Klix.ba
Solar Impulse je od sinoć i zvanično prvi avion kojeg pokreće obnovljiva sunčeva energija, a koji je uspio da pređe put oko cijele planete.

Solar Impulse (također poznat kao Solar Impulse 2) je sletivši u Abu Dhabi odakle je u martu 2015. godine poletio na svoje dugo putovanje, konačno obavio prvo oblijetanje svijeta. Avion se spustio u utorak ujutro, a posljednji sati leta provedeni su u problemima.

Zbog vrućeg pustinjskog zraka avion na solarni pogon je doživljavao veliki broj turbulencija, pa se pilot Bertrand Piccard morao boriti sa kontrolama kako bi letjelicu zadržao u zraku.

Avion na solarni pogon ima širinu krila poput Boeinga 747 na kojima nosi 17.000 soalrnih ćelija. Putovanje oko svijeta bilo je podijeljeno u etape od kojih je najduža trajala 23 dana bez slijetanja. Također, avion kojem ne trebaju fosilna goriva uspio je preletjeti dva svjetska okeana – Atlantski i Pacifik.

Piccard je prilikom slijetanja u Abu Dhabi izrazio veliko zadovoljstvo izjavivši kako je riječ o izuzetno emotivnom trenutku kojeg je čekao dugih 15 godina.