Dobra vijest za aviokompanije
0

Norvežanin izumio radar za vulkansku prašinu

Sarajevo-x.com
Nova tehnologija koja bi mogla ubuduće smanjiti uticaj i posljedice vulkanske prašine na avione bit će finansirana iz budžeta kompanije easyJet.

Ovaj prijevoznik će biti prva aviokompanija koja će uvesti novi "radar za pepeo", odnosno sistem pod nazivom AVOID - što u prevodu znači izbjeći - Avionski identifikator i detektor vulanskih objekata.

Sistem podrazumijeva postavljanje infracrvene tehnologije na avion kako bi piloti u kontrolnom centru aviona imali uvida u eventualnu vulkansku aktivnost.

Ta tehnologija će im omogućiti da vide oblak pepela i 100 kilometara ispred aviona i na visini između 1.500 i 15.000 metara. Na taj način će moći prilagoditi putanju i izbjeći prašinu, piše britanski list Telegraph.

AVOID je kreirao dr Fred Prata iz Norveškog instituta za istraživanje zraka. Koncept je vrlo sličan vremenskim radarima koji su standardni na komercijalnim avionima danas.

Nova tehnologija će dati informacije i osoblju na aerodromima, koje će imati tačnu predodžbu o kretanju vulkanske prašine, čime će se u takvim slučajevima otvoriti veliki zračni prostor koji inače ne bi bio korišten za vrijeme vulkanske erupcije.

Prvi probni let s radarom za vulkansku prašinu trebao bi biti napravljen za manje od dva mjeseca korištenjem testnog avion Airbus A340.

EasyJet planira utrošiti 1,2 miliona eura kako bi nove radare ugradio na 10-ak svojih aviona do kraja godine.

Iz kompanije navode da je sistem relativno jeftin, te da će im biti drago da i druge kompanije ugrade radare.

EasyJet je nakon eruptiranja islandskog vulkana pretrpio štetu između 60 i 90 miliona eura, nakon što su morali otkazati veliki broj letova. Tad su milioni putnika u Evropi morali mijenjati putne planove jer su zatvoreni brojni aerodromi.