Nakon godinu i pol
0

Nokijin odgovor na Apple iPhone

Sarajevo-x.com
Najuspješniji proizvođač mobilne telefonije na svijetu svoj prvi mobitel s ekranom osjetljivim na dodir javnosti bi trebao biti predstavljen iduće sedmice, otkrili su neimenovani izvori za Reuters.

LG Electronics, Samsung Electronics i još nekoliko manjih prodavača mikrotelefonskih kombinacija su u protekle dvije godine na tržište lansirali vlastite mobilne aparate s ekranom osjetljivim na dodir, dok tržišni lider Nokia još uvijek nije ponudila direktni odgovor na iPhone, revolucionarni telefon američke kompanije Apple.

Finski proizvođač mobitela se, naime, radije držao tradicionalnih ekrana, ali sudeći prema novim informacijama, Nokia će svoj novi proizvod pod šifrom "Tube", zvanično javnosti predstaviti 2. oktobra u Londonu.

"Ovaj telefon je izuzetno važan. Čekamo odgovor tržišnog lidera na Appleov iPhone već godinu i pol. Ovo je strašan pritisak za Nokiju", kazala je tržišna analitičarka Carolina Milanesi u razgovoru za Reuters.

Prema njenim riječima Nokia je poznata po tome što joj je, iako kasno reaguje na tržišne promjene, uspjeh do sada uvijek bio zagarantovan.

"Sa 3G telefonom su kasnili, ali su ipak ostvarili ogroman uspjeh. te su zadržali poziciju tržišnog idera. Isto su napravili i sa tankim mobitelom, a sada bi mogli ostvariti uspjeh i s ekranom osjetljivim na dodir", prokomentarisala je Milanesi.

Iz finske kompanije već su u julu ove godine najavili lansiranje mobitela s ekranom osjetljivim na dodir krajem godine, a obećali su i da će njegova cijena biti niža od cijene modela njenih rivala.

Vrijednost Nokijinih dionica u petak je iznosila 13,21 eura, što predstavlja pad od zabrinjavajućih 50 posto u poređenju s početkom godine, a mnogi stručnjaci vjeruju da je razlog tome upravo odugovlačenje s predstavljanjem modela s ekranom osjetljivim na dodir.