Tehnologija
0

Nokia upozorava korisnike na pregrijavanje baterije

Sarajevo-x.com
Nokia je izdala upozorenje o postojanju rizika da se 46 miliona baterija, koje se koriste u njihovim telefonima, mogu pregrijati i ponudila da ih zamijeni besplatno. Ova kompanija je u pregovorima sa proizvođačem baterija Matsushita oko podjele troškova.

Nokia je javila da se desilo oko 100 incidenata u kojima su se javili problemi sa pregrijavanjem baterije tokom punjenja, ali niko nije zadobio ozbiljne povrede niti je došlo do materijalne štete.

"Nokia je potvrdila problem, da se u veoma rijetkim slučajevima baterija BL-5C može pregrijati tokom punjenja i iscuriti", javljeno je iz kompanije u utorak.

Najveći svjetski proizvođač mobitela sarađuje sa kompanijom Matsushita Electric Industrial, koja je sporne baterije proizvela između decembra 2005. i novembra 2006., kako bi istražili problem.

Zamjena baterija će imati finansijskih posljedica, ali Matsushita će platiti dio troškova.

"BL-5C" je najčešće korištena baterija u Nokiji. Pokreće telefone od jeftine 1100 serije telefona, do multimedijalnih uređaja poput N70 i N91. Napravljeno je oko 300 miliona ovakvih baterija za Nokiju, od strane različitih proizvođača.