Tehnologija
0

Nokia se baca na socijalno umrežavanje

Sarajevo-x.com
Jedan od najvećih proizvođača mobilne telefonije Nokia u ponedjeljak je objavila vijest o kupovini Plazesa, start-up kompanije za socijalno umrežavanje, s ciljem proširenja ponude internet usluga.

Plazes, naime, svojim korisnicima omogućava da planiraju, bilježe i s drugima razmjenjuju informacije o svojim društvenim aktivnostima.

Iz finske kompanije Nokia nisu htjeli javnosti otkriti vrijednost ovog ugovora.

"Ova akvizicija pomaže Nokiji da ubrza svoju viziju o povezivanju ljudi i mjesta, u skladu s našom strategijom o širenju usluga", kazao je za Reuters Niklas Savander, koji je zadužen za internet usluge u Nokiji.

Kompanije poput Plazesa pokušavaju pratiti tehnološki napredak, budući da se danas na tržištu može naći sve veći broj mobilnih telefona sa tehnologijom koja može otkriti njihovu lokaciju, a finski proizvođač mobilne telefonije najavljuje izlazak nekoliko takvih mobilnih telefona na tržište do kraja ove godine.

Nokia je počela ogromna investiciona sredstva usmjeravati ka izgradnji i osnaživanju vlastite pozicije na tržištu internet usluga., pa je tako ponudila i 8,1 milijardu dolara za akviziranje kompanije Navteq koja nudi digitalne mape SAD-a.

Mlada kompanija Plazes ima 13 zaposlenih, a sjedište se nalazi u Berlinu.