Revolucija u proizvodnji
0

Njemački naučnik osmislio bežični kočioni sistem za bicikl

Sarajevo-x.com
Kočioni sistem za bicikl, za koji nisu potrebni kablovi, a koji je osmislio njemački profesor Holger Hermanns, mogao bi postati prava revolucija. Hermanns tvrdi da ovaj kočioni sistem može zakazati tri puta u bilion pokušaja kočenja.
Profesor Hermanns sa Univerziteta Saarland u njemačkoj je razvio bežičnu kočnicu za bicikl, koja predstavlja revoluciju u sistemima za kontrolu kretanja.

Za funkcionisanje ove kočnice nije potreban kabl koji povezuje upravljač i "viljušku" na prednjem točku. Nova kočnica funkcioniše poput bežičnog miša. Vozač bicikla jednostano stisne ručku osjetljivu na dodir, a elektronika učini sve ostalo. Što je ručka čvršće stisnuta, to je kočnica efikasnija.

Naučnici kažu da je ova kočnica toliko pouzdana da bi se mogla koristiti za avione, vozove i slično.

"Bežična tehnologija nije nepogrešiva. Cilj je razviti tehnologiju koja će funkcionisati svaki put", rekao je profesor Hermanns.

Odašiljač je ugrađen u malu plavu plastičnu kutiju veličine pakovanja cigareta, te je spojen na upravljač. Njegovi signali se šalju ka prijemniku na kraju "viljuške" bicikla, nakon čega se aktivira disk kočnica.

Kako bi se unaprijedila pouzdanost, koriste se i dodatni odašiljači koji šalju isti signal. Tim profesora Hemannsa se nada da će ova tehnologija biti prihvaćena, te da će se početi koristiti u proizvodnji avona, vozova i slično.

"Bežična kočnica na biciklu nam otvara novo polje za usavršavanje metoda za operacije u mnogo kompleksinijim sistemima. Njena pouzdanost je 99.999999999997 posto. To znači da u bilion pokušaja kočenja možemo očekivati tri neuspješna. Tehnologija nije savršena ali je prihvatljiva", završio je profesor Hermanns.