Kupci razočarani
0

Nintendo odložio prodaju 3D ručne konzole

Sarajevo-x.com
Japanska kompanija "Nintendo" koja se bavi proizvodnjom konzola i videoigara je smanjila prognozu svog profita nakon što je objavila da nova 3D ručna konzola neće biti ponuđena na tržištu prije Božića, javlja AP.

Iz kompanije je saopćeno da prodaja novog Nintenda 3DS koji stvara 3D efekat bez potrebe za korištenjem specijalnih naočala neće biti pokrenuta prije kraja godine. Razlog tome je što nema dovoljno vremena za proizvodnju dovoljnog broja, odnosno zaliha ovih nestrpljivo očekivanih konzola.

Nintendo 3DS će se na evropskom tržištu pojaviti u martu sljedeće godine, čime će se izbjeći predbožićna potrošačka groznica. Prodaja konzole u Japanu je najavljena za februar 2011. godine.

Ovime je kompanija "Nintendo" smanjila prognoze planiranog profita do marta 2011. godine sa 1,7 milijardi eura na 793 miliona eura.

"U početku smo mislili da ćemo biti u mogućnosti pokrenuti prodaju Nintenda 3DS u ovoj godini, pa smo po tome i nepravili naše prognoze profita. Sada nam je jasno da, ukoliko pokrenemo prodaju ove godine, gotovo sigurno nećemo moći proizvesti dovoljnu količinu zaliha", izjavio je predsjednik kompanije "Nintendo" Satoru Iwata Na konferenciji za novinare koja je održana u Tokiju.

Zvaničnici japanske kompanije su za slabu prodaju aktuelnih konzola DS i Wii okrivili jačanje jena što se također negativno odrazilo na prognozu profita.

Rivali "Sony" i "Microsoft" će do Božića u prodaju staviti svoje nove konzole kontrolisane pokretom.

Kada se napokon nađe u prodaji u Japanu, nova ručna konzola Nintendo 3DS će koštati oko 220 eura. Tačni datumi početka prodaje u Evropi i SAD-u će biti naknadno objavljeni.

Nintendo 3DS je predstavljen na konferenciji E3 u Los Angelesu početkom ove godine i dosta je sličan aktuelnoj DS konzoli, a sačinjen je iz dva dijela od kojih gornji prikazuje 3D sliku.