Tehnologija
0

Nintendo na čelu prodaje igrica u 2007.

Sarajevo-x.com
U 2007. godini, podstaknuto uspjehom igraće konzole Nintendo Wii i Microsoftovom video igricom "Halo 3", prodano je više igrica u SAD nego ikada prije, a "Guitar Hero" najprodavanija je franšiza za sve konzole.

Istraživanje tržišta pokazuje da je ukupna prodaja igrica porasla za 43%, rezultirajući sa 17,94 milijardi dolara u 2007. godini. U decembru, koji je najbitniji mjesec za tržište, Amerikanci su potrošili 4,82 milijardi dolara na igrice što je za 28% više od prošle godine, procjenjuje AP Business.

Većina uspjeha glede porasta prodaje se pripisuje Nintendovoj igraćoj konzoli Wii koja je plasirana na tržište 2006. godine. Wii je inovacija na polju kontrola osjetljivih na pokret koji dopušta oponašanje pokreta kuglanja, tenisa ili borbe mačevima.

Međutim, prenosivi Nintendo DS je do sada najprodavaniji igrači sistem sa prodatih 8,5 miliona komada od kojih je 2,5 miliona prodano samo u decembru.

Da bi ispunio visoka očekivanja kupaca, Nintendo je dvaput povećavao proizvodnju od prošlog aprila, a posljednji put na 1,8 miliona komada na mjesec dana.

Microsoftova pucačina u prvom licu "Halo 3" je pospješila prodaju igraće konzole Xbox 360 u 2007. godini, a od toga 1,3 miliona primjeraka prodano je u decembru.

Sonyjev Playstation 3 je jedini igrači sistem koji nije prodan u više miliona primjeraka u decembru. Međutim, nakon što je Sony smanjio cijenu konzole za 100 dolara i lansirao jeftiniju verziju prošle jeseni, prodaja je skočila.

"Guitar Hero" od Activisiona ostaje najprodavanija franšiza, te je igrica prodana u 820 miliona primjeraka za razne konzole u 2007. godini.