Cijena na tržištu 529 dolara
0

Nexus One napravljen od dijelova koji koštaju 174 dolara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Googleov novi telefon Nexus One, koji se prodaje za 529 dolara, napravljen je od dijelova koji koštaju oko 174 dolara, piše Reuters.

Analitičari ipak tvrde da tako velika razlika između troškova proizvodnje i cijene prodaje ne znači da internet gigant stvara ogorman profit, s obzirom da su u konačnu cijenu ugrađeni troškovi licenciranja i marketinga.

"Ne možete bazirati margine samo na osnovu troškova", rekao je Peter Misek, dodajući da dobar dio troškova nije uvršten u izvještaje.

Google je počeo prodaju Nexus Onea na svojoj stranici prošle sedmice i to direktno kupcima za 529 dolara. Ako se kupci odluče potpisati dvogodišnji ugovor sa T-Mobileom u SAD-u, to će smanjiti cijenu uređaja na 179 dolara.

Prema istraživnju iSuppli, troškovi komponenti Nexus Onea koštaju 174,16 dolara. Istraživanje Goldman Sachsa procijenilo je da komponente koštaju 300 dolara.

U izvještaj iSupplia nisu uvršteni troškovi proizvodnje i softwarea koji se na koncu uračunavaju u marginu profita na proizvod.

Analitičar Edward Snyder rekao je da podaci iSupplia sugeriraju da Google može ostvariti veliki profit, ali da ne zna koliko je to tačno.