Tehnologija
0

Nedostatak kadra pogađa industriju video igrica

Sarajevo-x.com
Iz industrije video igrica poručuju britanskim univerzitetima da ne uspijevaju obučiti studente veštinama koje su im neophodne.

Upozorenje stiže iz industrijske grupe “Games Up?”, koja navodi da se proizvođači igrica suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom osposobljenog kadra.

Ova lobi grupa navodi da na britanskim univerzitetima postoji ukupno 81 odsjek za video igrice. Ali samo četiri su priznata od strane Skillseta, državnog tijela koje nadgleda takve kurseve.

David Braben, šef Frontiers Developmenta i glasnogovornik grupe “Games Up?”, je izjavio: “Diplome sa 95% odsjeka za video igrice jednostavno ne zadovoljavaju kriterije. Bez zadovoljavanja standarda, kakav postavlja Skillset, ove diplome su gubljenje vremena”.

Upozorenje je došlo nakon što su se čelni ljudi iz evropske industrije igrica okupili na konferenciji GameHorizon u Gatesheadu. Sjeverozapad Engleske je jedan od centara industrije igrica, čije aktivnosti su rasprostranjene širom Velike Britanije. Dan Hodgson, šef odsjeka inžinjeringa kompjuterskih igara na Univerzitetu Northumbria, jenaglasio da industrija igrica ima velike zahtjeve.

“Na fakultetu imamo ljude koji nemaju zadovoljavajući način razmišljanja. Mi im konstantno dajemo do znanja da je ovo jedan od najtežih odsjeka koji nudimo na univerzitetu. Zasigurno nije za ljude koji bi da ljenčare i da se igraju igrica tri godine”, dodao je Hodgson, a prenosi BBC.