Tehnologija
0

Neboderi će postati dvostruko viši zahvaljujući novim liftovima

Klix.ba
Revolucionarno tehnološko rješenje u izgradnji liftova obećava da će najviše zgrade na svijetu biti dvostruko više od postojećih.

Razvoj supersnažnog užeta od karbonskih vlakana napravit će pravu revoluciju u izgradnji liftova i zamijenit će postojeću čeličnu užad.

Novo uže je razvila finska kompanija Kone, a može produžiti visinu lifta za više od jednog kilometra, što je više od najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife u Dubaiju (828 metara).

Užad od karbonskih vlakana imaju potencijal da izmijene nebo čitavog svijeta te da, gradnjom u visinu, stvore dodatni životni prostor za sve veću svjetsku populaciju.

"Ovo je konačno pravi proboj u ograničavajućim faktorima visokih zgrada, od kojih je jedan od glavnih taj da se grade do visine do koje lift može sigurno raditi", izjavio je Antony Wood, arhitekt i izvršni direktor Vijeća za visoke zgrade i urbano stanište.

Koneovo karbonsko uže nazvano je UltraRope, snažno je poput čelične užadi i mnogo je lakše. Problem čelične užadi je taj da, što je zgrada viša, više je energije i snage potrebno da bi se savladala težina same užadi. U zgradama višim od 500 metara, tri četvrtine energije odlazi samo na savladavanje težine užadi. Visina od 500 metara danas se smatra i maksimalnom visinom za izgradnju liftova, budući da bi iznad te visine vrlo lako moglo doći do pucanja užadi. Karbonska užad mogu reducirati težinu za čak 90 posto.

Ujedinjene nacije smatraju da će do 2050. godine sedam od 10 ljudi na planeti živjeti u gradovima, što znači da će im biti potreban dodatni životni prostor, a jedini način da se on osigura je izgradnja visokih zgrada.