Umjesto daljinskog upravljača
0

Ne sviđa vam se program? Odmahnite rukom!

Sarajevo-x.com
Naučnici iz istraživačkog laboratorija kompanije Toshiba pri Univerzitetu Cambridge razvili su tehnologiju koja omogućava gledaocima da upravljaju svojim TV aparatima isključivo putem gesti.

Ova ''tehnologija gestova'' jednostavna je poput mahanja rukom. Zapravo to u biti i jeste mahanje rukom. Nova tehnologija mogla bi značiti kraj daljinskih upravljača (i svađa u čijim rukama se nalazi).

Tako naprimjer, ukoliko želite pauzirati sliku na televizoru, bit će dovoljno tek da formirate znak stop svojim rukama, pljeskanjem istih prema dole odnosno gore podesit ćete glasnoću tona vašeg TV-a. Što je najbolje, tehnologija se može modificirati i prilagoditi pojedincima. Naučnici su išli toliko daleko da će softver čak moći prepoznati gledaoca dok ulazi u sobu i automatski prebaciti na njegov ili njen omiljeni kanal.

Iz Toshibe poručuju da je njihov sistem raspoznavanja gesti već sada izuzetno tačan jer reaguje na oblik, boju i pokrete ruku. Međutim, također priznaju da uvijek postoji mogućnost da TV pogrešno protumači kihanje, kašljanje ili istezanje, prenosi Daily Mail.

Naučnici iz ove kompanije nastavljaju svoj rad i na ovom problemu, te ovu tehnologiju koja se može koristiti i na računarima prilagođavaju da može razlikovati kada se napravi namjerna gesta, a kada je to slučajan (nesvjestan) potez. Tehnologija je predstavljena u Berlinu ove sedmice i mogla bi biti dostupna na tržištu već za pet godina.