Tehnologija
4

Ne postoji adekvatna tehnologija za borbu protiv globalnog zagrijavanja

Klix.ba
Temperature su na globalnom nivou dosegle tačku na kojoj nisu bile u posljednjih 115.000 godina i mogle bi naredne generacije koštati stotine biliona dolara.

U novom izvještaju Jamesa Hansena, naučnika odgovornog za podizanje svijesti svjetske javnosti o učincima globalnog zagrijavanja, i 11 drugih eksperata stoji kako je prosječna temperatura u 2016. godini za čak 1,25 stepeni celzija viša od prosječne globalne temperature u predindustrijskom dobu.

Globalni trend pokazuje kako se planeta Zemlja dodatno zagrijava nevjerovatnih 0,18 stepeni godišnje, a temperature kakve imamo danas posljednji su put zabilježene u emijanu, interglacijarnoj eri koja je završila prije 115.000 godina i tokom koje je nivo mora bio veći za šest do devet metara u odnosu na danas.

Kako bi se izbjegao i dalji rast temperatura tokom ovog stoljeća, bit će potrebna masivna ekstrakcija CO2 koja bi mogla koštati između 100 i 500 biliona dolara, za koju naučnici nisu ni sigurni da bi mogla uspjeti.

"Postoji velika zabluda da smo se počeli obračunavati sa klimatskim promjenama. Vlade su na sastanku u Parizu samo potapšale jedna drugu po leđima, ali se nije uradilo ništa konkretno po tom pitanju", rekao je Hansen.

Prošle godine je grupa mladih ljudi tužila Obaminu administraciju po osnovama ugrožavanja života mladih, a sve zbog toga što Sjedinjene Američke Države nisu učinile ništa kako bi usporile klimatske promjene.

Hansen, koji se nedavno penzionisao nakon što je radni vijek proveo u NASA-i, smatra kako bi sudovi morali uraditi više kako bi uvjerili vlade da se uhvate ukoštac sa klimom.

Svjetski zvaničnici su se složili da temperatura ne smije porasti za dva stepena, ali tehnologija kojom bi se štetni gasovi uklonili iz atmosfere još uvijek nije razvijena.