Sonyjev šef
0

"Ne možemo garantirati sigurnost nakon hakerskog napada"

Sarajevo-x.com
Howard Stringer
Howard Stringer
Predsjednik uprave Sonyja Howard Stringer upozorio je da ova kompanija više nije u mogućnosti garantirati sigurnost njihove PlayStation mreže u "novom lošem svijetu cyber kriminala", nakon jednog od najvećih hakerskih napada koji ih je zadesio.

Japanska kompanija počela je sa ponovnim uspostavljanjem PlayStation mreže i servisa Sony Online Entertainment nakon krađe privatnih podataka 100 miliona korisnika u hakerskom napadu koji ih je koštao oko milijardu dolara.

Stringer tvrdi da je Sony poboljšao sigurnost, ali da je zaštita privatnih podataka korisnika posao kojem nema kraja i da ne zna može li iko biti 100 posto siguran.

PlayStation mreža ugašena je 20. aprila, nakon što je hakiran njen centar u San Diegu, ali Sony nije objavio podatke o napadu sve do 26. aprila.

Iz kompanije su kazali da ne mogu tvrditi da milioni brojeva kreditinih kartica nisu ugroženi.

Stringer je upozorio da bi hakeri jednog dana mogli napasti globalni finansijski sistem, električnu mrežu ili sisteme kontrole leta. On je kazao da Sony nije tačno znao do 25. aprila da su privatni podaci ugroženi i da bi iznošenje sumnji za to prije prikupljanja dokaza bilo neodgovorno.

U istragu je uključen i FBI, ali je ona još uvijek u početnoj fazi.