Velik jedan milimetar
0

Naučnici predstavili najmanji kompjuter na svijetu

Sarajevo-x.com
Naučnici su napravili najmanji kompjuterski sistem kako bi ga koristili za liječenje pacijenata od glaukoma.

Uređaj veličine jedan milimetar prati pritisak i implantira se u oko pacijenta. Iako je mali, ovaj uređaj posjeduje mikroprocesor, senzor za pritisak, memoriju, tanku bateriju, solarne ćelije, te bežični radio sa antenom koji prenosi podatke na eksterni uređaj. Razvili su ga naučnici na Univerzitetu Michigan, a bit će dostupan za nekoliko godina. Već se smatra revolucijom u intustriji kompjutera. Njegovi izumitelji, profesori Dennis Sylvester, David Blaauw i David Wentzloff, tvrde da radio u uređaju ne treba biti podešavan kako bi se uspostavila frekvencija potrebna za povezivanje na bežičnu mrežu kompjutera. Mreža ovih uređaja bi jednog dana mogla pratiti zagađenje, strukturalnu stabilnost zgrada, obavljati nadzor i slično.

"Sljedeći veliki izazov je stvarati sisteme milimetarskih veličina koji sadrže mnoge aplikacije za praćenje tijela, okoline i zgrada", rekao je profesor Sylvester.

Uređaj trenutno može pratiti pritisak, a dizajniran je tako da se može implatirati u oko kako bi kontinuirano pratio progres glaukoma, bolesti koja nerijetko dovodi do sljepila.

Naučnici su sigurni da će njihov minijaturni uređaj doživjeti veliki uspjeh. Oni smatraju da će kompjuteri u budućnosti biti sve manji i manji.

"Ovo je prvi kompjuterski sistem veličine jednog milimetra. Naš rad je unikatan, mi razmišljamo o sistemima u kojim sve komponente koriste malo energije, te mogu stati na čip. Pomoću njih možemo skupljati podatke, čuvati ih i prenositi. Mogućnost primjene uređaja sistema ove veličine je neograničena", dodao je Sylvester.