Pomoću kontrolera za videoigre
8

Naučnici mogu hakirati mozak i otkriti gdje živite

Klix.ba
Naučnici su demonstrirali način na koji je moguće hakirati bmozak neke osobe i, između ostalog, otkriti PIN njene kartice, kao i adresu stanovanja, a sve to pomoću jeftinog uređaja koji se stavlja na glavu.
Naučnici sa Univerziteta u Californiji, Oxfordu i Ženevi su otkrili način da saznaju informacije koje se nalaze u ljudskom mozgu, poput PIN-ova, adrese stanovanja i slično. Koristili su kontroler za videoigre, koji košta 299 dolara. On korisnicima omogućava interakciju s njihovim kompjuterima putem misli. Naučnici su ispitanicima prikazivali banke, ljude i PIN-ove na televizijskom ekranu. Potom su pratili očitavanja koja su dolazila iz mozga, tj. signal P300. Taj signal mozak koristi kada osoba nešto prepozna, a to je obično ono čime se koristi gotovo svaki dan. Mozak ispušta signal 30 milisekundi nakon što osoba nešto ugleda i prepozna.
Tim naučnika je uspijevao pronaći dom osobe koja je testirana u 60 posto slučajeva, a procent otkrivenih PIN-ova je 40 posto. Rekli su da se signal P300 može koristiti za otkrivanje da li se neka posebna informacija nalazi u mozgu čovjeka ili ne. To se može koristiti u rasvjetljavanju krivičnih djela.