Simulirali 530 milijardi neurona
7

Naučnici korak bliže ka izgradnji kognitivnog kompjuterskog programa

Klix.ba
Istraživači IBM-a su postigli novi uspjeh ka postizanju konačnog cilja koji se ogleda u izgradnji kognitivnog kompjuterskog programa pod imenom SyNAPSE za DARPA-u, tajnu istraživačku organizaciju Ministarstva odbrane SAD-a.

Ovaj sistem je najavljen još 2008. godine, a njegov cilj je razvijanje elektronske tehnologije koja može simulirati mozak na stvarnom biološkom nivou korištenjem kognitivne kompjuterske arhitekture sa deset milijardi neurona i sto biliona sinapsi, bazirajući se na procjeni broja sinapsi u ljudskom mozgu.

Iz IBM-a je rečeno da su novi uspjeh postigli sa svojim novim TrueNorth sistemom koji je radio na jednom od najbržih superkompjutera na svijetu – Blue Gene/Q Sequoia, koji se nalazi u nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore. Ovaj superkompjuter ima 1.572.864 procesora i 1,5 PB memorije. IBM je uspio kreirati 2,084 milijarde neurosinaptičkih jezgara u kojima se nalazilo 530 milijardi neurona i sto biliona sinapsi koji su funkcionisali 1542 puta sporije od stvarnih.

"Mi nismo izgradili biološki realističnu simulaciju kompletnog ljudskog mozga. Računske funkcije koje predstavljaju neurone, memorija koja predstavlja sinapse i komunikacija između njih je matematički odvojena od bioloških detalja ka inžinjerskim ciljevima kako bi se maksimizirala funkcionalnost, minimizirala cijena dizajnirala kompleksnost hardverske instalacije", rečeno je iz IBM-a.

Kako bi podržali TrueNorth, IBM je razvio masivni paralelni simulator, nazvan Compass, koji mapira mrežu putanja u mozgu makaki majmuna i prosljeđuje je sistemu.