Tehnologija
0

Naučnici izumili savitljivu bateriju

Sarajevo-x.com
Foto: AP;
Foto: AP;
Izgleda kao komad papirića, može se savijati i preklapati te sijeći makazama i oblikovati kako vam treba. Ova baterija za sada je samo prototip površine nekoliko centimetara kvadratnih, ali se naučnici nadaju da bi mogla uvesti revoluciju u oblasti napajanja.

S ovom baterijom možete raditi šta želite, uvijati i savijati, a nećete je pokvariti. To se dešava jer, za razliku od drugih baterija, ona nije napravljena od više sićušnih dijelova već ima integrisan uređaj koji je pokreće, prenosi Associated Press.

Naučnici sa Rensselaer Polytechnic instituta koji su izumili ovu bateriju imaju velike nade da će ona biti revolucionarna i od posebne pomoći za elektroniku kojoj su potrebni mali i lakši izvori napajanja.

U ovoj bateriji jedan od glavnih sastava je upravo - papir. Ovaj korisni izum su zapravo napravili studenti koji su radili na dvije odvojene cjeline. Sastavljanjem svojih dostignuća, dobili su super bateriju.

Naučnici smatraju da bi se ove baterije mogle posebno koristiti u kombinaciji sa solarnim ćelijama. Energija bi se mogla nakupljati u njima dok se ne budu trebale koristiti.

Ipak, posebne prednosti ove baterije su fleksibilnost i savitljivost, ali su materijali koji se koriste za njenu izradu veoma skupi. Istražitelji su zaključili da bi masovna proizvodnja bila veoma skupa i neisplativa - za sada.

Ujedno, ova baterija ima ista svojstva u smislu napajanja, jer radi identično kao i druge, obične baterije.