Tehnologija
20

NASA priprema 3D printer samo za hranu

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA radi na pripremi 3D printera, koji bi poput "Replicatora" iz serije "Star Trek", stvarao hranu iz kertridža.

Iz kuhinja budućnosti mogli bi nestati uređaji poput frižidera i pećnica, budući da se radi na 3D printeru koji će hranu stvarati iz kertridža sa karbohidratima, proteinima i uljima. NASA je proizvođaču 3D printera Systems & Materials Research Corporation (SMRC) dala rok od šest mjeseci i 125 hiljada dolara za razvoj univerzalnog printera hrane.

NASA smatra da će ovaj projekt olakšati transport hrane kroz svemir, a osnivač SMRC-a, Anjan Contractor, misli da će uređaj pomoći i u rješavanju krize sa hranom na Zemlji.

Budući da se predviđa da će populacija na Zemlji doći do broja od 12 milijardi ljudi, izvori hrane postat će prilično ograničeni.

"Ja, kao i mnogi ekonomisti, smatram da trenutni izvori hrane neće biti dovoljni za 12 milijardi ljudi. Morat ćemo promijeniti našu percepciju ishrane", rekao je Contractor za Quartz.

Dok će samo bogati moći sebi priuštiti pravo meso, ribu i povrće, Contractor predviđa da će svi ostali jesti prilagođene, nutritivno odgovarajuće obroke, sintetizirane sloj po sloj, iz kertridža koji će se moći kupiti u svakoj trgovini.

U ketridžima bi se moglo naći sve što sadrži odgovarajuće organske molekule, pa čak i insekti. Holandska kompanija TNO Research navodi kako bi se za pripremu hrane mogle koristiti alge, insekti i trava.

Pica je idealan kandidat za 3D printanje, jer ima jasno razdvojene slojeve. Contractor planira da napravi "Pizza printer" već u narednih nekoliko sedmica, a pomoću ove tehnologije već je proizveo tablu čokolade.