Tehnologija
0

NASA istražuje virtualni svijet

Sarajevo-x.com
Američka svemirska agencija trenutno istražuje mogućnost razvoja multiplayer online igre (MMO), a ovaj virtualni svijet sa simulacijama stvarnih NASA-inih inžinjerskih projekata i naučnih misija bio bi dostupan studentima, saopćeno je u petak iz NASA-e.

Američka svemirska agencija NASA objavila je "zahtjev za informacijama" za organizacije koje su zainteresirane za razvoj veoma zahtjevne multiplayer online igre za koju smatraju da će pomoći u pronalasku nove generacije naučnika i inžinjera koji će doprinijeti ostvarenju njihove "vizije za istraživanje svemira".

"Visokokvalitetno gaming okruženje predstavlja vitalan elemenat NASA-ine edukativne cyber strukture. MMO će poticati istraživanje karijernih mogućnosti na mnogo dublji način nego što brošure i ostali materijali dozvoljavaju, uz djelić vremena i troškova programa za pripravnike", stoji u saopćenju, a prenosi BBC.

NASA je već prisutna u 3D virtualnom svemiru, budući da američka svemirska agencija posjeduje otok u megapopularnom virtualnom svijetu Second Life, gdje se pojedinci i grupe zainteresirani za svemirske programe mogu sastati, razmijeniti ideje i vršiti eksperimente.

Američka vojska je već počela koristiti online video igre kao sredstvo novačenja novih pripadnika, pa su tako igračima predstavili "Seven Army Core Values", koja je sada jedna od najpopularnijih kompjuterskih igrica na svijetu.

Organizacije zainteresirane za novi NASA-in projekat razvoja realističnog okruženja za trening moraju se javiti do 15. februara.