Tehnologija
5

NASA-in pogon za Mars izgleda kao iz filma naučne fantastike

Klix.ba
NASA nas je navikla na nevjerovatne prizore svjetova koje ne možemo "dokučiti" vlastitim čulima iz prostog razloga jer su predaleko. Ovoga puta, NASA nam je približila svijet koji se može naći tik pred nama, ali ga skrivaju visoke temperature motora rakete.

Riječ je o snimku koji laicima može izgledati kao CGI efekt na najnovijem naučno-fantastičnom filmu, ali je istina znatno realnija.

Američka svemirska agencija u junu je testirala novu verziju pogona na SLS raketi (Sistem lansiranja u svemir ili Space Launch System), a početkom augusta objavljen je usporeni snimak spomenutog testa. Snimak se od uobičajnog razlikuje i po tome što je načinjen HiDyRS-X kamerom.

Ovaj uređaj dopušta registrovanje slike kroz više ekspozitura u isto vrijeme, čijim kombinovanjem stvara video svijeta koji ne možemo vidjeti golim okom. Posebna kamera omogućava uvid u posebne karakteristike mlaza rakete što će pomoći razvoju efektivnijih tehnologija pogona.

Jedna SLS raketa, odnosno njen pogon, ima snagu pogona 40 putničkih aviona, a jedna raketa će na sebi imati po dva SLS sistema. Jednom kada se konstruiše, raketa će biti namijenjena astronautima u prvom pohodu na Mars.