Tehnologija
0

Napster lansirao MP3 online muzičku prodavnicu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kompanija Napster je lansirala najveću online muzičku prodavnicu na svijetu, koja će prodavati pjesme bez korištenja DRM (Digital Rights Management) tehnnologije pomoću koje se može blokirati ili ograničiti kopiranje i snimanje CD-ova.

Više od šest miliona pjesama, bez zaštite od kopiranja, prodavat će se za 99 centi kao MP3 fajlovi, i to od svih velikih muzičkih kuća, a kupljene pjesme korisnici će moći slušati na bilokojem MP3 playeru, uključujući i Appleov iPod.

Napsterova prodavnica će direktne rivale sa sličnom uslugom imati u Amazonu, još jednoj online prodavnici koja nudi MP3 fajlove od svih najvažnijih muzičkih kuća, kao i u Appleovoj prodavnici iTunes, koja nudi ograničen broj ovakvih fajlova.

"Vjerujemo da će se, na kraju, potrošači odlučiti za model sa neograničenom muzičkom ponudom, iako će Napster i dalje nuditi pretplatu", kazao je za BBC Chris Gorog, direktor ove kompanije.

Appleov iTunes još uvijek je najuspješnija online muzička prodavnica, a u SAD-u je ujedno i najveći muzički servis u SAD-u.