Piramidomanija
0

Napravljena video igra o visočkim piramidama

Piše: A. Kovač
Na web stranici Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" prije nekoliko dana pojavila se video igrica za mobitele pod nazivom "Piramida Sunca". Ovo je samo nastavak 'piramidomanije' koja traje u BiH, i koja je mnoge natjerala da priču o piramidama kod Visokog iskoriste da naprave raznovrsne suvenire , pa i jela.

"Igricu sam dobio od Dženana Smajića iz Sarajeva i već sam je igrao. Interesantna je, vodi vas kroz tunele, istražuje se piramida, puna je misterije kao i stvarni život u kojem ne znate šta će se sljedeće dogoditi“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Semir Osmanagić, osnivač Fondacije.

Prema Osmanagićevim riječima, Smajić je u e-mailu, koji mu je napisao kada je poslao igricu, kazao da je inspirisan istraživanjima koja prate Bosansku dolinu piramida, te je na ovaj način želio doprinijeti popularizaciji projekta.

Igrač "Piramide Sunca" ima ulogu istraživača čiji je zadatak otkriti što više artifakata te doći do drevnih čuvara Bosanske piramide Sunca.

"Igrica će se uskoro pojaviti i na stranici BH Telecoma. Međutim, posjetitelji stranice Bosanska piramida Sunca klikom na linku www.djeronimo.com/works igricu mogu besplatno preuzeti za mobitel ali i verziju za personalni računar”, dodao je Osmanagić.

Lik koji je glavni akter igrice ima plavu kosu i šešir, te smo pitali Osmanagića da li je taj lik u igrici pretstavlja njega:

"S obzirom na boju kose i šešir, vjerovatno sam to ja', rekao je Osmanagić kroz smijeh.