Tehnologija
5

Napravljena prva baterija u spreju

Klix.ba
Baterija u spreju, koju su napravili naučnici sa Univerziteta Rice u Houstonu u Texasu, bi mogla revolucionizirati tehnologiju. Naime, njenim korištenjem bi se omogućilo pravljenje manjih i tanjih mobilnih uređaja i kućanskih aparata.

Litij-jonska baterija, koja se može naprskati na bilo koju površinu, radi na principu stvaranja hemijskih slojeva koji čine bateriju. Baterija je već testirana na panelima u kupaonicama, a stvarala je stabilan napon od 2,4 volta.

Prema riječima izumitelja, ova baterija bi jednog dana mogla početi da se koristi u svim granama industrije, prenosi Daily Mail.

"Ovo znači da je tradicionalno pakovanje baterija ustupilo mjesto novom i mnogo fleksibilnijem pristupu, koji dozvoljava novi dizajn raznih uređaja. Interes se posljednjih godina povećao kada su u pitanju izvori energije sa poboljšanom formom, a ovo je veliki iskorak u tom pravcu", kazao je dr. Pulickel Ajayan.

Naučnici su proveli mnogo vremena u laboratoriju u formulisanju i miješanju različitih boja kako bi dobili pet slojeva potrebnih za stvaranje baterije – dva strujna kolektora, katode, anode i polimerni separator koji se nalazi u sredini.

"Najteži dio je bio osmisliti kako dobiti mehaničku stabilnost, a i separator je igrao ključnu ulogu", rekla je Neelam Singh, vođa istraživanja.

Naučnici su već podnijeli zahtjev za patentiranje baterije u spreju.