Tehnologija
0

Napad na Microsoft: Google distribuira Sunov uredski softver

Sarajevo-x.com
Dvije godine nakon objave poprilično nejasnog partnerstva o distribuciji softvera, Google i Sun Microsystems su napokon razjasnili taktiku za združeni napad na Microsoft, odnosno njihov Office paket.

Tokom vikenda, Google je nenajavljeno počeo uključivati Sunov StarOffice paket uredskog softvera besplatno, kao dio Googleovog download paketa.

Taj paket je dio Googleovih nastojanja da proširi svoje djelovanje izvan web pretrage i kontroliše više korisničkog vremena provedenog za računarom, kako online, tako i offline. U paketu se već nalazi Firefox, drugi browser po popularnosti iza Microsoftovog Internet Explorera te RealPlayer, rival MS MediaPlayeru.

Dodajući Sunov softver, Google daje vrijednu podršku proizvođaču servera i softvera, kojem, nakon procvata Weba 2.0, potražnja za proizvodima opada te se od tada bore da održe profitabilnost.

StarOffice je Sunova komercijalna verzija besplatno distribuiranog OpenOffice paketa, koji je do sada downloadan blizu 100 miliona puta.

StarOffice obično košta 70 dolara za download, no Google ga distribuira besplatno. Komercijalna verzija ima više opcija nego besplatni OpenOffice i obično uključuje tehničku podršku od Suna, što sa verzijom koja se distribuira u Google paketu nije slučaj.

Obje kompanije su odbile dati komentar o finansijskom dogovoru.