Projekat kompanije Space X
0

VIDEO / Najveća raketa na Mjesec polijeće 2013. godine

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Privatna američka firma Space X je u utorak otkrila planove o lansiranju najveće i najmoćnije rakete u svemir otkako je čovjek sletio na Mjesec.
Foto: AP
Foto: AP
Ova kompanija je već ranije lansirala prvu privatnu raketu i kapsulu u Zemljinu orbitu u komercijalne svrhe. Sada planira lansirati raketu koja bi mogla ponijeti dvostruko više tereta u orbitu u odnosu na svemirske brodove koji će uskoro biti povučeni iz upotrebe.

Prvo lansiranje je planirano za 2013. godinu iz Kalifornije, nakon čega će uslijediti lansiranja iz Cape Canaverala u Floridi.

Nova raketa Falcon Heavy je dovoljno velika da ponese teret, pa čak i ljude van Zemljine orbite na Mjesec, asteroid ili čak Mars. Jedino je raketa Saturn V, kojom su ljudi stigli na Mjesec, veća u odnosu na Falcon Heavy.

Raketa može ponijeti 53 tone tereta. Nekadašnji SSSR je imao veliku rakteu koja je bila veća od Falcona, ali je lansiranje bilo neuspješno. Druga sovjetska raketa, također veća od Falcona i dizajnirana za lansiranje svemirskog broda, imala je jedan uspješan let prije više od 20 godina. Iako je raketa kompanije Space X dizajnirana za transport tereta, ipak zadovoljava NASA-ine trenutne sigurnosne propise za prevoz ljudi.

Ukoliko NASA otkupi letove komercijalnim raketama, predsjednik kompanije Space X Elon Musk tvrdi da bi astronaute mogao prevoziti u manjim raketama Falcon 9 i kapsulama Dragon za manje od tri godine.

Potencijalni kupci nove velike rakete su NASA, vojska, vlade stranih zemalja i proizvođači satelita.

Musk je rekao da će Falcon Heavy biti mnogo jeftinija od vladinih raketa. Lansiranja trenutno koštaju oko 100 miliona dolara. Musk tvrdi da Air Force plaća još dvije kompanije po 435 miliona dolara za svako lansiranje. Program svemirskih brodova je do sada koštao oko 1,5 milijardi dolara po svakom lansiranju.

Muskova kompanija ima ugovor za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice koristeći se raketom Falcon 9. Kako bi troškovi bili manji, kompanija treba lansirati oko četiri rakete Falcon Heavy godišnje, ali se planira čak deset lansiranja. Musku za prvo lansiranje nisu potrebna dodatna sredstva, ali ipak pregovara s NASA-om i drugim mušterijama za letove nakon što se dokaže da nova raketa uspješno leti.

Ukoliko Muskov plan uspije, to bi moglo koristiti svemirskoj politici predsjednika Baracka Obame, koji se u Kongresu zalaže za korištenje usluga privatnih kompanija kao što je Space X.

Nekoliko kompanija se takmiče u konstruisanju privatnih raketa koje bi mogle zamijeniti svemirske brodove. NASA trenutno plaća Rusiji da šalje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu svemirskom letjelicom Soyuz.