Tehnologija
0

Najuspješniji su videosnimci objavljeni na internetu srijedom

Klix.ba
Prvi dani nakon objave ključni su za uspjeh videosnimka na internetu. Studija Unruly Medije, vodeće globalne marketinške platforme u oblasti društvenih videosnimaka, pokazala je da klipovi svoj vrhunac popularnosti dostižu drugog dana po objavi i to u periodu nakon ručka.

Unruly Media je istraživala slučajeve 200 viralnih videosnimaka objavljenih 2012. godine. Prema njihovim otkrićima, drugog dana po objavi dogodi se deset posto od ukupnog broja dijeljenja, a u naredna tri dana ukupno 25 posto.

U periodu prve tri sedmice video prikupi ukupno 50 posto dijeljenja na internetu. Shareovi se svode na: Facebook shareove, Facebook likeove, Facebook komentare, spominjanja na Twitteru, ritvitove i spominjanja u postovima na blogu.

Zanimljivo je i da u toku sedmice postoje dani kada se videosnimci manje i više dijele na mrežama. Najviše shareova karakteristično je za petak, a najmanje za nedjelju.

Procentualno po danima u sedmici to izgleda ovako: ponedjeljak: -2 posto, utorak: +5 posto, srijeda: +14 posto, četvrtak: +8 posto, petak: +16 posto, subota: -15 posto, nedjelja: -26 posto.

Zaključak istraživanja je: Ako želite da izvučete maksimum iz objave videa na internetu, uradite to u srijedu, a svakako izbjegavajte period od petka do nedjelje.