Tehnologija
9

Najstarija interaktivna mapa grada Sarajeva u novom ruhu

Klix.ba
Nakon više od deset godina kompanija Atlantbh redizajnirala je i korisnicima ponudila potpuno osvježenu najstariju interaktivnu mapu grada Sarajeva, popularni www.navigator.ba.

Sadržaj trenutno broji preko 1300 ulica i 2000 popularnih objekata, a u njegovom dopunjavanju mogu učestvovati i sami korisnici. Razvijene su i dostupne i besplatne nativne aplikacije za iOS i Android.

Urađena je integracija sa najpopularnijim društvenim mrežama, te je moguće omiljeno mjesto podijeliti na Facebooku, Twitteru, Google+ i Pinterestu. Iako je novi navigator.ba objavljen kao beta verzija tek početkom juna, već u mjesec dana imao je zavidan broj od 120.000 pregleda stranice, 300.000 pregleda mape, ali i 1000 aktivnih korisnika mobilnih aplikacija.

"Korisnici stranice navigator.ba od danas mogu kroz web stranicu, a uskoro i kroz mobilnu aplikaciju direktno doprinijeti razvoju Navigatora kreiranjem popularnih objekata u gradu, što dokazuje koliko je kompletan i dizajn i sadržaj fokusiran na potrebe korisnika i korisnica", istakao je Damir Ibrišimović, generalni direktor Atlantbh. Ističući ostale karakteristike koje olakšavaju korištenje stranice objasnio je da je navigator.ba dobio i potpuno novu platformu sagrađenu na najnovijim software-skim tehnologijama. Opcija pretraživanja je u potpunosti orijentisana ka korisnicima, pa će pri pretrazi objekata izlistati najbliže tražene objekte prema lokaciji na kojoj se nalaze korisnici.

Prerastao iz prvobitnog projekta 2001. kreiranog za potrebe oficijelnog web sitea grada Sarajeva, www.navigator.ba je godinama bio primarni izbor za snalaženje po gradu, sa 35.000 jedinstvenih posjetitelja svakog mjeseca.

Nakon ovog kompletnog osvježenja najstarije interaktivne mape grada Sarajeva, u narednom periodu mogu se očekivati i novi sadržaji.

"Navigator.ba tim nastavlja aktivan rad i priprema svojim korisnicima novi set funkcionalnosti, širenje na ostale gradove u BiH i regionu, informacije o interesantnim dešavanjima u gradu povezane sa datim objektima, te upotpunjavanje integracije sa društvenim mrežama", najavio je Ibrišimović i pozvao sve zainteresirane da se i sami uvjere u sve što navigator.ba sada nudi svojim korisnicima, a ljubitelje mobilnih aplikacija pozvao na besplatno preuzimanje aplikacije.