Ambiciozni planovi
0

Najbrži voz na svijetu ići će od Pekinga do Šangaja

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineske ambicije nakon Olimpijskih igara sve su veće. Danas je iz tamošnjeg ministarstva željezničkog saobraćaja objavljeno da Kina radi na novom planu proizvodnje brzog voza, najbržeg na svijetu, koji će povezivati Peking sa glavnim finansijskim centrom Šangajem.

Nova željeznička linija bit će otvorena 2012. godine, a nova tehnologija će, kako piše Telegraph, omogućiti brzine od 380 km na sat, što je za 30 km/h više od brzina kojima se kreću vozovi sadašnje generacije, istakao je inžinjer Zhang Shuguang.

"Vozove koji će voziti 380 kilometara na sat mogli bismo početi proizvoditi za dvije godine," kaže on i dodaje da bi ih građani mogli početi koristiti na liniji Peking-Šangaj. O ovom projektu govori se već nekoliko godina, a zvanično se na njemu počelo raditi od aprila 2008. Njime bi se mogle zamijeniti sadašnje relativno spore ali pouzdane usluge međugradskog prevoza.

Kako su dva najvažnija kineska grada udaljena čak 1.318 kilometara, nova linija umnogome će unaprijediti veze i promovisati Kinu u svijetu.