Tehnologija
0

Najavljujemo Silent Hill 4

Klix.ba
Ovaj grad zaista treba boljeg gradonačelnika, ili makar (relativno) žive stanovnike: Silent Hill, najpoznatiji gradić strave i užasa u zabiti američke divljine se ponovo vraća na naše male (a i velike) ekrane.

Stephen King bi bio ponosan: naime, radnje većine djela ovog autora su također smještene u male sablasne gradiće za koje odmah znate da nešto ne štima. Taman smo se otarasili malog shopping tripa u ovaj gradić (u prošlom dijelu serijala), kada nam proizvođač Konami Tokyo donosi vesele vijesti: krajem tekuće godine se vraćamo... bolje rečeno, ovaj put Silent Hill dolazi nama.

Tako naš glavni junak, Henry Townsend, jednog lijepog jutra želi da obavi obučnu posjetu kupatilu, i završi u mračnoj, prljavoj i morbidnoj sobi usred Silent Hill-a. U povratku u svoj stan spoznaje da je pakao izabrao svog najboljeg dekoratera interijera i pustio ga da „uredi“ taj mali apartman. Zarobljen u dva svijeta, junak se mora prihvatiti motike, viljuške i ostalih oružja koja nalete (poluautomatske puške i slično) i riješiti misteriju.

Dekorater na poslu ;)
Vjerovatno isti ranije spomenuti dekorater je skontao da bi mogao preurediti Henry-evo kupatilo u partal ka Silent Hill-u. Tako Henry šeta po gradiću u već poznatoj third-person perspektivi; novost je, međutim, što je lutanje po stanu atmosfere radi izvedeno u prvom licu.

Šta je iznenađujuće? Da Konami, unatoč komentara poput: „PS2 ne može prikazati bolju grafiku od Silent Hill-a 3 i Metal Gear Solida 2“ ipak obara rekorde i stvara jezivo dobru grafiku. Xbox, za koji će također igra izaći, ima mnogo jače predispozicije u tom pogledu. Nevjerovatne animacije, dizajn dostojan Gigeru (dizajner Osmi Putnik serijala) i morbidnim japanskim hororima obećavaju izvrsno iskustvo.

I neko kaže da je Van Gogh čudan...
Za muziku je ponovo zaslužan određeni Akira Zamaoka, koji je pružao nezaboravnu podlogu u prošlim dijelovima serijala.
Ovo čudo lebdi. A kad lebdi, proizvodi zvuk umiruće violine.
Još uvijek nije poznati da li će postojati PC verzija, ali iz etablirane tradicije (SH2, SH3) možemo očekivati istu 3-4 mjeseca nakon konzolaških verzija.

Komentar autora: Ponovo izlet u ono nehigijensko, mrtvo i nadasve nepristojno mjesto? Može, bolje nego da provodim dane po izlizanim i ofucanim sarajevskim kafićima uz hektolitre kafe. U nekim trenucima su mi oni strašniji od Silent Hill-a.

Neshill Gaming Area