Tehnologija
0

Na tržište lansirana bionička ruka

Sarajevo-x.com
Visoko funkcionalna bionička ruka, koju je razvio zaposlenik NHS-a iz Škotske, lansirana je na tržište. Prsti bioničke ruke se mogu micati i grčiti na isti način kao i prsti ljudske ruke, a kontroliraju se mislima i mišićima pacijenta.

Izuzetno korisnu napravu razvio je David Gow, a kompanija Touch Bionics iz Livingstona bila je zadužena za dizajniranje i izradu bioničke ruke.

Novu tehnologiju je testiralo mnoštvo pacijenata, uključujući i američke vojnike koji su izgubili udove tokom rata u Iraku.

Izumitelj ove naprave je u intervjuu za BBC izjavio kako je ovo prva bionička ruka na tržištu na kojoj se mogu normalno savijati prsti. "Ukoliko date ovu ruku nekome na korištenje i nakon mjesec dana je uzmete natrag, ta osoba bi bila veoma razočarana", dodao je Gow.

Donald MacKillop iz Kilmarnocka je jedan od prvih pacijenata koji su 2006. godine dobili bioničku ruku, te je testira već proteklih nekoliko mjeseci.

Penzionisani zavarivač je izgubio desnu ruku prije skoro 30 godina u industrijskoj nesreći. Od tada je isprobao mnoštvo umjetnih ruku, ali tek ga je najnovija verzija umjetne ruke potpuno oduševila zbog sposobnosti micanja prstiju.